Köra vattenskoter på förarintyg för fritidsbåt i Stockholms skärgård

Om du har ett förarintyg för fritidsbåt, ett manöverintyg för högfartsbåt eller ett kustskepparintyg som är utfärdat av NFB mellan 1 oktober 1985 och 1 maj 2022 kunde du få ett förarbevis för vattenskoter utan en ytterligare vattenskoter-utbildning. Att kunna få ett vattenskoter körkort på gamla meriter gällde alltså bara om du skickade in din ansökan om förarbevis för vattenskoter på gamla meriter innan den 30 april 2023.

Om du inte skickat in någon sådan ansökan måste du för att få köra vattenskoter lagligt i Sverige ta ett vattenskoter-körkort. Om du befinner dig i Stockholm får du väldigt gärna gå kursen Förarbevis För Vattenskoter hos oss, vi utbildar dig som vill bli vattenskoterförare i:

  • Botkyrka kommun
  • Huddinge kommun
  • Nynäshamns kommun
  • Stockholms kommun
  • Södertälje kommun

Alla måste ta vattenskoter körkort

Samma regler gäller alltså numera även dig som har förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl.

Det gäller även dig som har någon av dessa utbildningar för handelssjöfart:

Skaffa vattenskoter körkort

För att skaffa ett vattenskoter körkort måste du genomgå en utbildning som omfattar både teoretiska och praktiska moment. Teorin täcker sjövägsregler, sjövett och nödåtgärder, medan praktiken fokuserar på manövrering, inklusive start, acceleration och hantering av nödsituationer. Utbildningen säkerställer att du har de kunskaper och färdigheter som krävs för att köra en vattenskoter säkert.

Krav för Vattenskoter Körkort:

  • Åldersgräns: Minst 15 år.
  • Utbildning: Genomgång av både teoretiska och praktiska moment.
  • Prov: Godkända teoretiska och praktiska prov.

Kostnad: Priset för att ta ett vattenskoter körkort kostar 3900 kronor hos oss på Båtläran, vilket vanligtvis inkluderar kursmaterial, provavgifter och hyra av vattenskoter under provet.

Vill du boka din kurs redan nu, så kan du välja ett tillfälle här nedan som passar dig bäst:

Månadsvis Veckovis Dagligen Lista
juni 2024
juli 2024
Inget evenemang hittades!
Visa fler

Källor:
https://via.tt.se/pressmeddelande/sista-chansen-for-gamla-meriter?publisherId=3235769&releaseId=3343909&lang=sv
https://transportstyrelsen.se/vattenskoter/